Thursday, October 30, 2008

Арсен Венгер - за и против

Хм, за първи път ще поствам във футболен форум ама темата Венгер ми е много интересна. Първо, привърженик съм на Ливърпул, а по стечение на обстоятелствата от преди 18ина години насам Арсенал са ми най-омразния английски клуб.

Но пък на Венгер му свалям шапка.

Нека да погледнем на проблемът от малко по-различна страна. Във момента светът е във финансова криза. Футболът като такъв, все още (уж) не я е изпитал, но въпросът е "а дали е така?". Или ако е така, докога? И сега, трудното - кое е по-важно - да спечелиш купите сега и веднага, харчейки едни пари и инвестирайки във футболисти, или да проадаваш надежда (евала Боби, много хубава статия беше) ама така между другото клубът ти да има гарантирано оцеляване в дългосрочен план? Че и печалба. А ей така между другото да играе и хубав футбол (според мен много неефективен, но хубавото обикновенно няма нищо общо със ефективността :)).

Ако погледнем в ретроспекция, без да имам много наблюдения, смятам че ръководителите на Арсенал винаги са се фокусирали на стабилното финансово състояние на клуба като приоритет. Такива едни, консервативни хора :) Което автоматично оставя Венгер на поста во век и веков. Просто защото човека е магьосник в това което прави - звезди и после ги продава в абсолютно правилния момент. За справка Виера и Анри. Великолепни футболисти, ама някой да е казал нещо добро за тях след като напуснаха Арсенал? Още се чудя как Барселона плати толкова много за 30 годишен нападател с егоистични наклонности, но то си е тяхна работа.

В момента, реално погледнато, в дългосрочен план големите английски клубове са застрашени. В зависимост от от това как ще се развие финансовата криза, кредите на собствениците на Ливърпул и Манчестър Юнайтед, ще започнат да тежат. Чичко Роман и шейх някой си изведнъж ще разберат, че малко скъпо им излизат играчките (или като децата ще им омръзнат).... Малко апокалиптично звучи :) А междувременно Арсенал, ще са като едно малко финансово островче....

Аз лично за себе си винаги бих избрал дългосрочното оцеляване с перспектива за трофеи, пред трофеи сега и мъгливо бъдеще. Но това разбира се си е работа на шефовете на Арсенал. А от опит знам, че такива хора въобще не мислят кой ги харесва и кой не - важното е пари да има :)

А иначе футболно погледнато - Арсенал са напоследък доста лесни за побеждаване от всички отбори, които са малко по-грубички с тях. Но това е бял кахър - стига Венгер да се навие да купи футболист от типа на Рой Кийн. Ама няма. Щото Венгер ми изглежда малко диктатор. А диктаторите много мразят някой да им противоречи. А изненада, децата лесно се манипулират... Но да не навлизаме там.

Както и да е. Винаги съм бил слаб във футболните прогнози, но си мисля че Венгер ще поостане още доста години в Арсенал. И ако бях фен на Арсенал щях да се радвам. А не както сега да се тревожа за едни двама американци и един дълг :)

No comments: